Skip to main content

In deze en de volgende blog geef ik je 10 tips om een top (thuis)werkplek te creëren met flow.

Wat is flow? En hoe creëer je nou een fijne werkplek?

“De positieve kracht van flow op je werkplek”.

Je hebt je werkplek ingericht maar toch zit je niet lekker, je voelt je niet geinspireerd, raakt snel afgeleid, bent onrustig of blijf de ruimte maar veranderen maar op de een of andere manier lukt het niet om de juiste flow te creeren.  

“Je voelt positieve warme energie of het ontbreken hieraan al bij binnenkomst”

Ik ben geen Feng Shui expert maar ik vind het wel razend interessant om me hierin te verdiepen. Blijkbaar pas ik zelf al jaren onbewust elementen uit Feng Shui toe. Misschien niet zo gek als je bent opgevoed met antroposofie en edelstenen. Met name in het gebruik van kleuren, materialen en het geloof in de kracht van de natuur heb ik mooie overeenkomsten ontdekt. Feng Shui is een Chinese leer waar men er vanuit gaat dat er in alle ruimtes energie aanwezig is; dat we omgeven zijn met vitale energie (qi). Feng Shui betekent letterlijk ‘ wind’ en ‘ water’.

Met ‘flow-energie op je werkplek’ bedoel ik dat je voelt ‘dit klopt, dit interieur stroomt, hier worden mooie dingen gemaakt’. Kortom een plek waar je graag wil zijn en graag werkt. Vanuit de Feng Shui geloofd men dat flow ontstaat wanneer alle elementen (metaal, aarde, vuur, water en hout) in evenwicht zijn en met elkaar zijn verbonden. Of er wel of geen positieve, warme energie of flow aanwezig is, ervaart iedereen op zijn eigen unieke manier zonder dat mensen dit altijd kunnen benoemen. Dit heeft te maken met een fijne doorstroming van energie. Voor mij begint doorstroming van een goede energie in de basis met een opgeruimde werkplek, heldere lijnen, lichte basis en goed licht. Je kent het vast wel. Je komt ergens binnen en zonder dat je exact weet te benoemen waarom voelt een ruimte goed of juist helemaal niet. Dat kan je ook ervaren op je (thuis)werkplek. In deze blog geef ik je tips om een top (thuis)werkplek te creëren waar je geïnspireerd kan werken in ‘flow’.

“Lucht in je interieur”

Tip 1 It’s all about balance

Zorg voor een balans in je interieur en zorg voor de goede verhouding tussen de ruimte en meubels zodat dit niet ten koste gaat van je loopruimten en zichtlijnen. 

Grote kans dat je werkplek al redelijk vol staat. Koop je een meubelstuk? Doe dan iets weg. Behouw enkel wat je dient. Gebruik je dat ene ladekastje niet meer? Maak er iemand blij mee. Is jouw kantoor de ‘rommelkamer’ waar de volle wasmanden in het zicht staan? Dit bevordert je creativiteit niet. Maak gebruik van functionele meubels die in verhouding zijn met de ruimte. In een kleine ruimte past bijvoorbeeld een luchtig interieur zodat je nog een plint kan zien. Liever een paar grote stukken dan veel kleine kastjes, stoeltjes en tafeltjes.

Tip 2 Zichtlijnen en indeling

Kijk naar de zichtlijnen in je werkruimte. Is het logisch? Kan je makkelijk van de deur naar je werkplek lopen? Of staat het opeengepakt met niet in gebruik zijnde meubels. Of struikel je keer op keer over dat losliggende tapijt of die kapstok. Dat kan anders. Heb je het echt nodig? Kijk nog een keer naar je indeling. Hoe kan je die veranderen zodat er meer lucht op je werkplek komt, meer ‘flow’? Feng Shui zegt hierover dat de ‘chi-energie’ zo beter kan stromen voor optimale ‘flow’.

Tip 3 Rust en overzicht

Zet een bureau of tafel zo neer dat je met je rug naar de muur zit en zicht hebt naar buiten of naar de deur. Deze opstelling geeft rust en overzicht. Bovendien zegt Feng Shui dat het beter is om niet recht tegenover een deur te zitten in verband met de energiedoorstroming.

Zoals eerder gezegd zijn zichtlijnen heel belangrijk. Meestal zetten mensen hun bureau tegen een wand maar als het kan zou ik het bureau midden in de ruimte plaatsen. Dit geeft lucht en bevordert ‘flow’ en maakt de zichtlijnen weer zichtbaar. Grappig is dat je kamer helemaal niet zo groot hoeft te zijn als de meeste mensen denken voor zo’n opstelling. Probeer het maar.

Afgeronde hoeken aan een tafel bijvoorbeeld geven meer rust dan niet afgeronde hoeken en bevorderen bovendien communicatie. De combinatie van hoekige, ronde en ovale vormen (organische vormen) in het totaalplaatje zorgt ervoor dat een interieur gaat ‘leven’.

Feng Shui legt organische vormen, zachte materialen en zachtere kleuren uit als ‘yin’ en felle kleuren en harde oppervlakten uit als ‘yang’.  In hoeken kan energie minder goed stromen. Door bloemen of planten in de hoeken te plaatsen los je dit op. Bloemen en planten staan overigens binnen Feng Shui overigens voor het element hout.

In de volgende blog (deel 2) geef ik je nog 7 tips om van je (thuis)werkplek een topwerkplek te maken met flow. Enjoy!

error: Wil je mijn content gebruiken? Stuur mij dan even een berichtje.